Live. A színhely a Szimpla Kertmozi. A feeling underground illik az egész kezdeményezéshez. Kifejezi a fő guruknak (értsd szervezők) azt az életérzését, amit ez az egész kezdeményezés jelent. A témák ígéretesek, lásd: virtuális kiállítótér, ingyenes kereső heurisztikák, számítógéppel segített fordítás, flashfilterlab, mash-up.

Egyelőre meleg van és apró technikai malőrök, de végre kezdünk. :)

Mash-up: jó-hely. Német Ádám. Google mash-up szolgáltatás. Cél: megmondjuk miért érdemes az adott helyre menni. Miért mash-up: mert a programozó lusta és állandóan változnak a dolgok, így egyszerűbb az elérhető dolgokat használni. GMaps API, Zend Framework...Probléma: library overload. Evolució: először:2 saját réteg a szerveren+kliens egybe, majd: 3 réteg a szerveren+kliens 3 réteg (+libek) - mindez másfél hét alatt.

Kérdések: mit használtatok modellezésre: kézzel. Hányan fejlesztitek: 2 szerveres, 2 klienses. Miért indultatok el? Feelingből. Most lesz ebből egy Kft. A cél a közösség megtudja, hogy hova érdemes mennie, hol van jó zene. Melyik a legjobb hely? A38. Hogyan skálázzátok? +tárolóhely, de ha még nagyobb lesz az érdeklődés, akkor majd J2EE jön és szét lesz szedve modulokra. A térképi adatok bekerülnek a Google adatbázisába? Nem, egyelőre nem tárolják el. Mi lenne az üzleti modell? szórakoztató-kulturális irányba akarnak elmenni és bejönne a mobil alapú fizetés is, de konkrétan nem nyilatkozott Ádám.

Majdnem ingyenes kereső heurisztikák: saját kutatás. Sequential Ordering Problem. Gráfelmélet, útvonaloptimalizálás stb. Sajnálom, ez most rajtam túlment... :(

Számítógéppel segített fordítás: Tímár András. Probléma: fordítani kell gyorsan, pontosan, koherensen angolról magyarra. Ötlet: gépi fordítás (számítógéppel támogatpt fordítás - CAT). Példák: Microsoft megoldása egyelőre nem működik, Morphologic esetén már jobb a helyzet, de még ez sem igazi. Valójában, ha jól értem, akkor kell egyfajta korpusz, amely összehasonlítja a lefordított magyar mondatot és összeveti a korpuszban lévővel, hogy jó-e. Ha rosszul értettem, akkor helyesbítsen vki.

Flashfilterlab: kísérleti projekt. Vizuális gráf alapú fejlesztői környezet. www.flashfilterlab.com - a szoftver itt érhető el ingyenesen. Ha jól értem, akkor offline efekteket tudunk digitalizálni. Az előadó hozott egy kütyüt is, ami arra képes, hogy valós időben processzálja a webkamera által rögzített dolgokat bluethoos-on keresztül. Mire lehet használni? Pl.: performancok készítéséhez...

Virtuális kiállítótér: interfész és metafora. Interfészek hogyan fognak lecserélődni és mi fogja felváltani a mostaniakat, mint egér, monitor, billentyűzet stb... Táncolószönyeg, webkamera egyvelege, mint új interfész alkalmazása. Állsz egy kivetítő előtt és a táncoló szönyegen mozogva tudod a kivetítőn lévő képet változtatni. (kicsit wii feeling)

Kérdés: mennyivel egyszerűbb használni a táncoló szőnyeget, mint a billentyűzetet? Ez attól függ, hogy mire akarjuk használni. Pl.: ha egy múzeumban vagy, akkor ott a tér és ebben a térben jobban lehet használni a gesztus technológiát.

Áprilisban folyt köv.