Volt valaha Magyarországon egy "First Thuesday" nevezetű kezdeményezés, amelyet anno - valamikor 2001-2002 tájékán - Magyarországon működő külföldi kockázati tőkések szerveztek, hogy ezen a platformon tárják fel az innovatív ötleteket. A kezdeményezés valahonnan az Egyesült Államokból indult majd hamarosan elérte az öreg kontinenst is. Nálunk - Magyarországon - valószínűleg kulturális okok miatt a kezdeti lendület hamar megtorpant és pár rendezvény után már nem lehetett találkozni hazai First Thuesday rendezvénnyel. A lényeg, hogy a befektetők és az ötletgazdák találkoznak egy "kávézóban", ahol rövid kis bemutatkozó prezentációk után az ingyen sör mellett oszthatták meg az érdeklődők az ötleteiket egymással, illetve diskurálhattak a befektetőkkel. 

A dotcom lufi idején Németországban is próbálkoztak hasonló kezdeményezéssel, ahol szintén az ötletgazdák találkozhattak a befektetőkkel. A németeknél ezt a kezdeményezést "Venture Factory"-nak nevezték el és itt a potenciális ötletgazdák projektötleteik vázlatos üzleti terveivel pályázhattak kockázati tőkére. Az ötletgazda készített egy draft jellegű üzleti tervet, amelyet egy befektetői grémium értékelt. Az életképesnek talált ötleteket kirostálták és az ötletgazdával közösen egy külön kis szakértői csoportot alakítottak ki, hogy továbbgondolják érdemes-e bekfetetni az adott ötletben. Ez a kis csapat kidolgozott egy részletes üzleti tervet és egy megvalósíthatósági tanulmányt, amelyben értékelték a befektetendő tőke volumenét és a megtérülés lehetséges idejét. Ha a mutatószámok kedvezőnek bizonyultak, akkor megindult a tőkeinjekció. 

Magyarországon a helyzet egy kicsit rosszabb, ugyanis itthon félünk megosztani ötleteinket egymással, mert attól félünk, hogy azt lenyúkják, illetve a hazai kockázati tőkebefektetők egyik jellegzetessége, hogy nem hajlandóak akkor kockázatot vállalni, mint Egyesült Államokbeli társaik, így nálunk évente alig egy tucatnyi tőkebefektetés valósul meg és azok is elsősorban privet equity jellegű befektetések és nem venture capital (pl.: seed, start-up) jellegűek. 

Ugyanakkor a múlt héten történt vmi változás és underground jelleggel elindult egy új kezdeményezés. Fiatal informatikusok, fejlesztők kitalálták, hogy milyen jó lenne, ha bizonyos időközönként találkoznának és fejlesztői problémákat és az azokra talált megoldásokat megoszthatnák egymással. Bemutatnák egymásnak a fejlesztéseiket, hogy tanulhassanak egymástól. A kis csapat azt szeretné, ha olyan környezetet tudnának kialakítani, amely serkentőleg hat az innovatív gondolkodásuakra és olyan termékeny táptalaj jönne létre, amelybe elvetett mag valamikor majd gyümölcsöző fává cseperedne. A kezdeményezés underground jellegű, ami azt jelenti, hogy minden céges szponzorációt, intézményesült működést igyekszik elkerülni és az "elk*rvuláshoz" vezető utat még csírájában elfojtani. Egy kvázi baráti, haveri környezetről van szó, amelyben a lényeg, hogy érezd jól magad és igyál minél több sört. :)

A kezdeményezés valahonnan New York-ból származik és a hazai alapítók többször voltak a new york-i rendezvényen. Az első hazai találkozó febuárban volt, amelyen a skálázhatósági problémáktól a biotechnológiai kutatásokig lehetet 5 perces előadásokat hallgatni. Ezt követően pedig jött a jól bevált sörözés. A kezdeményezés neve, amelyről remélhetőleg még sokszor fogunk hallani: New Technology Meetup.